fredag 16 oktober 2015

Svärtingehus programmerar

Hej!

Denna vecka har vi på Svärtingehus haft programmering som ett ämne på elevens val. Ca 60 elever från åk 4-6 fick under två dagar fått pröva på att programmera. Vi inledde med att prata och visa bilder på några kända människor som startade sina karriärer (och förmögenheter) vid datorn. Vi visade bl a Steve Jobs, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Daniel Ek och den för eleverna mest kända personen Markus Persson (Minecrafts grundare). Vi hade sedan en tom fotoram med ett frågetecken i. Kanske någon av er kommer passa in i denna ram i framtiden?, sa vi till eleverna. Alla blev väldigt taggade och trodde att storverk skulle produceras. Ganska snart insåg de att det är en svår och tidskrävande sak att programmera.

För att programmera använde vi oss av det webbaserade programmet Scratch. Efter en kort steg-för-steg guide så släppte vi dem fria att testa på egen hand. Oj, vad snabbt många lär sig det här. Vi som pedagoger hade själva suttit lite för att ha ett försprång, men ganska snart var det flera av eleverna som visade och lärde oss samt delgav sina kompisar hur man kunde göra. Kul!

Några av de små spel som eleverna lyckades programmera samlade vi i en "Studio" så att föräldrar och andra kan få ta del av dem. För att se några av alla spel som skapades så klickar du -HÄR-

Under dagarna så fick eleverna även arbeta med de små söta Bluebotarna. På kartongskivor hade vi rita upp 4x4 rutor och eleverna programmerade robotarna till olika rutor. Några skapade även uppgifter till andra att lösa. Några kom på att man kan lägga ut pennor som hinder, så att det skapades en typ av labyrint.

Allt som allt så har det varit fantastiskt kul att jobba med detta tycker både vi pedagoger och elever. Inte minst märktes det på att väldigt många trots två intensiva dagar i skolan gick hem och fortsatte. Det om något är väl ett gott betyg!?


Tjingeling programmering

Linda Corper & Henrik Almström
Svärtingehus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar